Bireysel Emeklilik Sistemindeki Önemli Değişiklikler 1

Duyurular

Değerli Sigortalımız,

Bakanlar Kurulu ve Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda ele alınan tasarruf teşvik paketi içinde yer alan, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) yapılacak değişiklikler ile ilgili Başbakan Yardımcısı Ali Babacan ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek açıklamalarda bulundular. Buna göre şimdiye kadar uygulanan “vergi indirimi” sisteminin yerine “devlet katkısı” siteminin getirileceği ve sisteme katılımcı tarafından koyulan paranın yüzde 25′i oranında devletin katkı sağlayacağı ve sisteme artık devlet katkı payı esasının getirildiği açıklanmıştır.
Yapılan açıklamada şu ana kadar BES’teki temel teşvik unsurunun, vergilerdeki indirim şeklinde olduğu belirtilmiştir. Geçmişte BES’i olan katılımcılar, ödeyecekleri vergiden belirli bir oranda indirim hakkı elde ediyorlar ve böylece net gelirlerinde belli bir artış oluyordu. Ancak açıklamaya göre BES katılımcılarının sadece yüzde 35′i bu vergi teşvik sisteminden yararlanıyor geri kalan yüzde 65′i yararlanamıyordu. Yeni oluşturulan devlet katkı payı sistemiyle, artık BES’e giren herkes vergi mükellefi olsun ya da olmasın bu sistemden yararlanıyor olacak.
Sistemin işleyişi nasıl olacak ?
Bireysel Emeklilik hesabına katılımcı, para yatırdığında yatırılan miktarla ilgili bilgi Emeklilik Gözetim Merkezine (EGM) yansıtılacak. EGM ise bunu ilgili kamu kuruluşuna bildirecek. İlgili kamu kuruluşu da, devlet katkısını katılımcının hesabındaki “devlet katkısı alt hesabına” yatıracak.
Örneğin, sisteme ayda 100 lira katkı payı yatıran bir katılımcı için devlet tarafından “devlet katkı payı” olarak 25 lira konulacak. Ancak katkı payları ayrı hesaplarda izlenecek. Devlet katkı payı için bir üst limit öngörülmekte. Bir katılımcıya ödenebilecek “azami devlet katkısı” tutarı, yıllık brüt asgari ücretin yüzde 25′i ile sınırlı tutulacağı belirtiliyor. Sistemin devam eden önemli bir avantajıda vergi muafiyeti. Yeni sistemle aynı mevcut sistemde olduğu gibi değerlendirme aşamasında emeklilik yatırım fonları ve devlet katkısı üzerinden ayrıca bir vergilendirme yapılmayacak.
Mevcut sistemin en çok eleştrilen çıkış sırasındaki yüksek stopaj sorununda da önemli bir değişikliğe gidildiği belirtilen açıklamada, vergilendirmenin sadece getiri üzerinden yapılacağı ifade edilmiştir.
Açıklamada devlet katkısının, sistemde uzun süre kalmayı özendirecek şekilde kademeli olarak çıkış hakkı imkanı sağlayacağı ve bu yöntemle sistemde daha çok kişinin olmasının amaçlandığı belirtilmiştir.
Devlet katkı payına ilk 3 yıl boyunca katılımcı tarafından dokunulamayacak olup katılımcı devlet katkı payının,
• 3. yılın sonunda %15,
• 6. yılın sonunda yüzde %35,
• 10. yılda yüzde %60′lık kısmını almaya hak kazanacak
Sistemden emekli olurken katılımcıların devlet katkı payının tamamına hak kazanmaları mümkün olabilecektir.
Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere bireysel emeklilik sistemi, devlet tarafından desteklenen ve gelişmesi beklenen bir tasarruf aracı olarak görülmeye başlanmıştır.
İlgili kanun taslağı kısa zamanda TBMM ‘ne iletilecek ayrıca Hazine tarafından mevcut sözleşmelerin durumu ve yeni uygulamalarla ilgili bazı düzenlemeler yapılacaktır.
Gelişmeleri sizlerle paylaşmaya devam edeceğiz.

Saygılarımızla,
Yılmaz & Yılmaz Sigorta Acenteliği Ve Aracılık Hizmetleri Ltd.Şti.